Zlatý retrívr

Zlatý retrívr – genetické testy

Níže je námi doporučena sada genetických testů pro plemeno zlatý retrívr. Není problém balíček testů upravit dle vašeho přání. Vyberte si z kompletní nabídky genetických testů pro psy a pokud nějaké vyšetření nenajdete, neváhejte nás kontaktovat.

Balíček zdraví – základní

Degenerativní myelopatie

Popis: Degenerativní myelopatie (DM) je progresivní neurodegenerativní onemocnění, které postihuje míchu u starších psů. Toto onemocnění vede k postupné ztrátě motorických funkcí, zejména v zadních končetinách, a postupně k paralýze.

Gen: SOD1

Mutace: Bodová mutace c.118G>A/p.E40K v genu SOD1 vede k dysfunkci superoxiddismutázy, což způsobuje akumulaci škodlivých volných radikálů a degeneraci nervových buněk. U bernského salašnického psa byla popsána ve stejném genu i druhá kauzální mutace: c.52A>T/p.T18S.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19188595/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21848967/

Ichtyóza 1

Ichtyóza 2

Maligní hypertemie

Popis: Maligní hypertermie (MH) je dědičné onemocnění, které se projevuje akutní reakcí na anestetika, zejména inhalační, nebo na stres. Záchvaty mohou zahrnovat zvýšení tělesné teploty, svalovou rigiditu, a potenciálně smrtelné metabolické rozvraty.

Gen: RYR1

Mutace: Bodová mutace c.1643T>C/p.V548A, publikována jako c.1640T>C/p.V547A, způsobuje abnormální funkci ryanodinového receptoru v svalových buňkách, což vede k nekontrolovanému uvolňování vápníku, to zvyšuje svalovou kontrakci a vede k hypertermii. Nakonec může vést k život ohrožujícímu hypermetabolickému stavu. 

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11575546/

Muskulární dystrofie

Neuronální ceroidní lipofuscinóza (NCL5) u zlatých retrívrů

Progresivní retinální atrofie (prcd)

Popis: Progresivní retinální atrofie typu prcd (progressive rod-cone degeneration) je genetické onemocnění, které postihuje různé plemena psů. Tato forma PRA způsobuje degeneraci tyčinek a čípků v sítnici, což vede k postupné ztrátě zraku. Psi s tímto onemocněním nejprve ztrácejí schopnost vidět ve tmě (noční slepota), následovanou zhoršením denního vidění, a nakonec mohou úplně oslepnout.

Gen: PRCD

Mutace: Bodová mutace c.5G>A v genu PRCD (též známá jako p.C2Y) je zodpovědná za degeneraci fotoreceptorů v sítnici. Tato mutace mění aminokyselinu v proteinu, což narušuje normální funkci buněk sítnice a vede k postupné degeneraci zrakových schopností.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16938425/

Progresivní retinální atrofie (GR-PRA1)

Progresivní retinální atrofie (GR-PRA2)

Balíček zdraví – rozšířený

Epidermolysis bullosa u zlatých retrívrů

Kongenitální myastenický syndrom (CMS) u zlatých retrívrů

MDR

Popis: Multi-Drug Resistance (MDR) je genetická porucha, která způsobuje zvýšenou citlivost psů na určité léky, zejména na některá antiparazitika a chemoterapeutika. Postižení psi mohou trpět těžkou toxickou reakcí, která může být smrtelná.

Gen: MDR1 (ABCB1)

Mutace: Delece c.296_297delAG/p.L118fs způsobuje předčasné ukončení translace proteinu P-glykoproteinu, což vede k jeho nedostatečné funkci. Tento protein je zodpovědný za vylučování potenciálně toxických látek z buněk. U border kolií mohou MDR vyvolat ještě další dvě mutace: c.73insAAT a c.-6-180T>G

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11692082/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21113104/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21488961/

Osteogenesis imperfecta u zlatých retrívrů

von Willebrandova nemoc typ I

Popis: von Willebrandova nemoc typ I je nejčastější dědičná porucha srážlivosti krve u psů. Vede k nedostatečné funkci nebo nedostatku von Willebrandova faktoru, což způsobuje zvýšenou krvácivost.

Gen: vWF

Mutace: Bodová mutace c.7437G>A/p.S2479S v genu VWF ovlivňuje syntézu a také funkci von Willebrandova faktoru, což vede k nedostatečné srážlivosti krve.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23911791/

*plus odběrová sada včetně poštovného 180 Kč pro jeden odběr. V případě více odběrů (například pro více psů) se připlácí 50 Kč za jedince. Více informací o odběrové sadě zde.

Další možné testy pro vašeho pejska

Chování psů

Podívejte se na gen, který určuje, jak bude váš pejsek přátelský či až bázlivý.

Vzhledové vlastnosti

Příklady možných testů: barva srsti, délka srsti, redukce srsti (línavost), krátký ocas (bob tail), stočený ocas (screw tail)

Další genetická onemocnění

Viz seznam genetických vyšetření.

DNA profil, rodičovství

Tyhle testy momentálně zavádíme. V případě zájmu se na nás prosím obraťte.

Doplňkové služby

  • dárkový poukaz na vyšetření
  • certifikát výsledku s fotkou vašeho pejska
  • archivace DNA
  • svoz vzorků po Moravskoslezském kraji, popřípadě jinde
Zlatý retrívr – genetické testy. Zdroj: Pexels.com Autor/ka fotografie: Mithul Varshan